Maş Filizi / Mung Bean Sprouts

Maş Filizi / Mung Bean Sprouts

25.00

Faydalı özellikleri nedeniyle binlerce yıldır yemeklerde kullanılmaktadır. Besin değeri oldukça yüksektir. Enzimler, mineral tuzlar, provitamin A ve B, D, E ve K vitaminleri dahil birçok vitamin içerir. Maş Fasulye Filizi vücuda A, C, çinko, demir ve kalsiyum tuzları sağlar. Maş fasulye filizi ayrıca salata veya sandviçlere mükemmel tat katar. Hem lezzetli hemde sağlıklı öğünler için maş fasulye filizi harika bir seçenektir.

4989 adet stokta

Karşılaştır

Açıklama

Çin ve Hindistan’da yaygın olarak tüketilen, maş fasulyesi filizi olarak da bilinen maş filizi, çorbaya, patatese ve yumurtalı yiyeceklere lezzet katan besindir. Filizlenen maş fasulyesinin ucundaki iki küçük sarı yaprakta yer alan dolgun ve gümüşi beyaz ürünlerdir.

Yüksek su içeriği ile gevreğimsi ceviz tadındadır. Hem pişmiş hem de çiğ tüketim için uygundur. Marketlerde konserve olarak satılsa da, tazesi tat ve doku bakımından daha fazla sevilmektedir.

Eski çağlardan beri yetiştirilen, baklagil ailesine ait olsan maş fasulyesi bitkisi, çok yönlülüğü ve besleyici özelliği sayesinde Asya mutfağının temelinde yer almaktadır. Yıl boyunca makul fiyatlara bulunabilir olması, uzak doğu mutfaklarındaki birçok tarife dahil edilmesinin sebebidir.

Maş Filizi Nasıl Yenir?

Filizleri kullanmadan önce soğuk suda iyice yıkanmalıdır. Kızartma şeklinde pişirme yapılacaksa, yağ sıçramaması için kurulanması tavsiye edilmektedir.

Maş filizi fazla pişirilmemelidir. Çorbaya eklenecekse, çorbanın içindeki tüm malzemeler piştikten sonra, tencere ocaktan alınmadan 1 dakika önce eklenmesi uygundur. Tavada kızartılarak servis edilecekse 30 saniye pişirilmesi yeterlidir.

Maş filizi genellikle toz zencefil, sarımsak, soya sosu, susam yağı, pirinç ve erişte gibi yiyeceklere çok yakışmaktadır. Uzak doğu mutfağındaki en popüler kullanımı ise Ayurveda geleneğinde yaygın olan Kitchari güvecidir.

Maş Filizi Besin Değerleri

Maş fasulyesi vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir. 100 gram maş filizinin besin değerleri şu şekildedir:

  • 347 kalori,
  • 1,2 gram yağ,
  • 0,3 gram doymuş yağ,
  • 15 milligram sodyum,
  • 1,246 gram potasyum,
  • 63 gram karbonhidrat,
  • 16 gram diyet lifi,
  • 7 gram şeker,
  • 24 gram protein,
  • 4.8 milligram C vitamini,
  • 132 milligram kalsiyum,
  • 6,7 milligram demir,
  • 0,4 milligram B6 vitamini,
  • 189 milligram magnezyum.

Maş Fasulyesi Filizi Faydaları Nelerdir?

Çok sağlıklı bir antioksidan kaynağı olan maş fasulyesinin faydaları şu şekilde özetlenebilir:

  • Kalp hastalığı, diyabet gibi kronik rahatsızlıkların ve bazı kanser türlerinin oluşma riskini azaltmaktadır.
  • Sıcak çarpması sonucunda oluşabilecek serbest radikal hasarına karşı koruma sağlayabilecek vitexin ve isovitexin antioksidanlarını içermektedir.
  • LDL (kötü) kolesterolü düşürebilen antioksidanları barındırmaktadır.
  • Kan basıncını seviyesini dengeleyen potasyum, magnezyum ve lif bakımından zengin bir besindir.
  • Sindirim sağlığına iyi gelecek lif ve dirençli nişasta içermektedir.
  • İçerdiği karbonhidrat türü, diğer baklagillere nazaran daha az şişkinlik hissine neden olur.
  • Protein bakımından çok zengindir.
  • İnsülin seviyesinin dengede tutulmasına yardımcı antioksidanlar barındırmaktadır.
  • Ghrelin gibi açlık hormonlarının seviyesini düşürdüğü için diyet listelerine eklenebilir.
  • Kadınların hamilelik sırasında daha fazla ihtiyaç duyduğu folat, demir ve protein bakımından zengin bir baklagildir.

Ek Bilgi 1: Filizlenmiş maş fasulyesi, filizlenmemiş olanlara nazaran daha az kalori, daha fazla serbest amino asit ve antioksidan içermektedir. Ek olarak, filizlenme fitik asit seviyelerini de azaltmaktadır. Böylece çinko, magnezyum ve kalsiyumun gibi minerallerin emilimi yavaşlamaz.

Ek Bilgi 2: Çiğ maş fasulyesi zararlı bakteriler içerebileceğinden, hamilelik döneminde pişmiş olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Maş Fasulyesi Filizi Nasıl Saklanır?

Maş filizi çok çabuk bozulur. Bu yüzden, filizler kullanıma hazır olana kadar yıkanmamalıdır. İhtiyaç duyulandan daha fazla miktarda filiz yıkandıysa kağıt havluyla nemi alınarak gevşek kalacak bir plastik torba içinde buzdolabında saklanabilir. Bu maş filizlerinin 2 gün içinde tüketilmesi uygundur.

Filizler satın alındıktan sonraki 1 hafta içinde tüketilmeyecekse, kapaklı bir kabın içine üzerini geçecek kadar su eklenerek soğutulabilir. Maş fasulyesi filizlerinin çürümemesi için suyu her gün değiştirilmelidir.

Maş Filizi Nerede Satılır?

Taze maş fasulyesi dolgun, beyaz kökleri içinde barındıracaktır. Paketinde küçük sarı veya açık yeşil yapraklar bulunacaktır. Lifli, renksiz, yapışkan veya küf kokusu yayan filizler ise kötü kabul edilmektedir.

Maş fasulyesi filizi Asya mutfaklarında kullanılan malzemelerin satıldığı dükkanların tofu yakınlarında yer almaktadır. Genellikle marketlerde konserve olarak satılmaktadır.

Türkiye pazarlarında bulunması zor bir sebze olsa da Sun Star online mağazasından güvenle alınabilecek lezzettir. Web sitemiz üzerinden kişisel ihtiyaçlarınız için dilediğiniz kadar sipariş verebilir, horeca toptan maş filizi ihtiyaçlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Ek bilgi

Ağırlık

1 KG

İncelemeler

Henüz inceleme yapılmadı.

“Maş Filizi / Mung Bean Sprouts” için yorum yapan ilk kişi siz olun

Hoşunuza gidebilir…