Gyoza Yufkası (Yuvarlak) 25pcs

Gyoza Yufkası (Yuvarlak) 25pcs

25.00

Gyoza Yufkası (Yuvarlak) 10cm 250gr
Dragon Pearl
Gyoza bir çeşit Çin mantısıdır.

1428 adet stokta

Karşılaştır

Açıklama

Sebze ve etle doldurulmuş bir Japon böreği olan Gyoza, kek ve ekmek unu karışımından elde edilen ince bir hamur, yani gyoza yufkası kullanılarak yapılır. Kökeni Çin köftelerine kadar dayansa da Japon şefleri tarafından keşfedilen bir lezzet olduğu bilinmektedir.

Türkiye’de popüler olan, pişirme tekniğine ve sosuna göre adlandırılan 4 ana gyoza türü şu şekildedir:

Yaki Gyoza

Tavada kızartılarak pişirilen Yaki Gyoza, adını yapıldığı yaki sosundan almaktadır. Bu sos hazırlanırken, öncelikle su ve mısır nişastası sıcak bir tavada kızdırılır. Ardından, hazırlanan gyozaların bir tabanına sürülür. Bu karışım, gyozaların daha kolay pişmesine yardımcı olur ve böreklerin altında çıtır bir taban oluşturur.

Sosa bulanan gyozalar tavada bir miktar yağ ile kızartılır. Çıtır tarafı yukarı bakacak şekilde servis edilir.

Sui Gyoza

Sui Gyoza, gyozaların et suyunda haşlanarak pişirilmesi yöntemiyle yapılır. Genellikle Çin restoranlarında bulunan ve Yaki Gyozaya göre daha az yaygın olan bu öğün, özel bir sosla servis edilir.

Age Gyoza (Fried Gyoza)

Age Gyoza, derin yağda kızartılarak pişirilmektedir. Gyozalar bütün halde sıvı yağa bırakılır ve tüm hamuru gevrekleşinceye kadar kızartılır. Japon kültüründe derin yağda kızartma yaygın olmadığı için, çoğunlukla Çin restoranlarında karşılaşılan bir lezzettir.

Gyoza Yufkası İçine Ne Konur?

Japon restoranlarında göze çarpan gyoza; genellikle dana kıyma, nira frenk soğanı, lahana, zencefil, sarımsak, soya sosu, susam yağı ve yeşil soğanı barındıran bir harçla hazırlanmaktadır.

Gelenekselliğin ötesinde değişik tatlarla da lezzet bulacak gyoza yufkası bireysel ağız tatlarına göre farklı harçlarda kullanılabilir:

  • Taze mevsim sebzeleri kullanılarak sebze harcı yapılabilir. Ardından, soya sosu da içeren et suyunda haşlanarak servis edilebilir. Bu harç tercih edilecekse, ıspanaklı gyoza yufkası kullanılması tavsiye edilir.
  • Dana kıyma, mantar ve rendelenmiş lahana ile harç hazırlanabilir. Daha sonra, Yaki Gyoza stiliyle pişirilerek tüketilebilir.
  • Deniz sebzeleri, karides, kıyılmış kuzu eti ve tofu kullanılarak yapılan harç da oldukça popülerdir.

Gyoza Nasıl Yenir?

Tek başına tüketilmesi halinde yayvan bir tadı olduğundan çeşitli soslarla servis edilerek enfes lezzetler yaratılabilir.

  • Sadelikten yana olanlar, yalnızca soya sosu ile tüketebilir.
  • Soya sosuna az miktarda narenciye (limon, portakal, mandalina) suyu sıkılarak sos yapılabilir.
  • Acı severler; sirke, acı biber yağı ve soya sosundan bir karışım oluşturabilirler.
  • Keskin bir tat arayanlar; soya sosu, susam yağı ve az miktarda narenciye suyunu karıştırabilirler.

Gyoza Yufkası Kaç Kaloridir?

Bir porsiyon gyozada yaklaşık olarak yarım düzine börek bulunmaktadır. Gyoza yapımında kullanılacak harca da bağlı olarak toplam kalori miktarı değişkenlik gösterebilir.

Ortalama bir porsiyon yapımında kullanılan gyoza yufkasının besin değerleri şu şekildedir:

  • 50 kalori,
  • 2 gram yağ,
  • 6 gr karbonhidrat ve
  • 3 gr protein.

Gyoza Sağlıklı Bir Öğün Müdür?

Gyoza çoğunlukla et, sebze, tofu ve gyoza yufkası ile yapılan bir yemektir. Tek başına bir öğün olarak tüketilmesi halinde, bir öğünden alınması gereken besin değerlerini sağlamada yeterli değildir. Ancak, yanında beyaz pirinç ve salata tüketerek oldukça dengeli bir öğün elde edilebilir.

Gyozayı sağlıklı bir öğün haline getirmek isteyenler aşağıdaki uyarıları dikkate alabilirler:

  • %100 organik sebzeler kullanarak harç hazırlanmalıdır. Böylece, hormonlu yiyeceklerden alınacak kanserojen maddeler elimine edilmiş olur.
  • Fried Gyoza, yani derin yağda kızartılmış gyoza, diğer kızartma çeşitlerinde olduğu gibi sağlıklı bir yiyecek olarak kabul edilmez.
  • Çünkü gyoza yufkası yağı emecek ve öğünden alınacak yağ miktarını artıracaktır.
  • Doymuş yağlardan uzak durulmalı, sağlıklı yağlar kullanılarak pişirilmelidir. Omega 3 bakımından zengin olan bitkisel yağlar (keten tohumu yağı, soya fasulyesi yağı, kanola yağı) kullanılarak pişirilebilir.
  • Hiç yağ kullanmadan, kaynatarak pişirilen Sui Gyoza yapım tekniği kullanılabilir. Haşlanmış şekliyle de oldukça lezzetli bir öğün olacaktır.

Tipi: Yuvarlak
Ölçü: 10cm
Ağırlık: 250gr

 

İncelemeler

Henüz inceleme yapılmadı.

“Gyoza Yufkası (Yuvarlak) 25pcs” için yorum yapan ilk kişi siz olun